HTML

Szelek és Rózsák

Két, a szélrózsa ellentétes irányaiba indult magyar fiatal életjelei. "A Kelet" és "A Nyugat." Isztambul és Trento. Föld, Kaland, Ilyesmi..

Friss topikok

  • galata: Balázs, ha írásban lustának is bizonyulsz, "tegnap" szóban elismeréssel adóztál. Ajándékba küldö... (2008.12.23. 10:56) Aladdin enternasyonal - földön, vízen, levegőben
  • galata: :-)) Pedig ha nem lenne tele a fejem ( sajnos nincs tele csak rájátszok:-) a középkori államelmél... (2008.12.08. 22:53) Miranda
  • galata: Tessék előadni a negyedik bejegyzést! ( el vagyok maradva) u.i: képzeld úgy néz ki van digitális... (2008.11.27. 07:57) "3. bejegyzés"
  • galata: viszontválasz készül...... á la Lizaveta.. (2008.11.25. 00:09) Újabb "bejegyzés"
  • galata: Nem Nadányi..... De akkor már szóljon a kedvenc Nadányi Zoltántól Hallgatagon ( bár a télhez nin... (2008.11.23. 22:44)

Linkblog

2008.03.11. 11:53 galata

Ankara

 

Terveztem, hogy ellatogatok Ankaraba de amiota itt vagyok minden es mindenki ra akart cafolni erre az uticelra.

Nem erdemes, nagyvaros, nagy utcak, sok a szemet  "nehany" muzeum es persze a Atatürk mauzoleum........amit erdemes latni nade egy mauzoleumert het orat utazni ne legyek mar ilyen lelkes a "semmiert".

De hirtelen elhatarozasnak köszönhetöen ( egy unalmas ora közben) elhataroztuk hogy hogy szemelyesen akarjuk latni a "semmit".

Ankara valoban nem szep es nincs  "boszporusz" es nem lehet İsztambulhoz hasonlitani es erezhetö hogy csakugy lett egyszer -valoban a semmiböl ( az anatoliai civilizacio muzeumban azert kiderül hogy nemeppen a semmiböl ez egy oriasi multu varos! ) mert Atatürk kivalasztotta az igazi, a Török Köztarsasag  fövarosat. İsztabult nem szerette, felt töle.......Ankaraban is a varos peremen elt egy meglehetösen kis hazikoban ( ez most nem nepmesei elem, hanem szemelyes tapasztalat:-)

1934-ben megis ugy döntött beköltözik  a szultanok utolso hajlekaba ( döbbenetes luxus, 4,5 tonnas csillar, korintoszi oszlopok .........) lakresze ,amennyiben a szereny szot lehet hasznalni erre a helyre ( ez egy totalis oximoron)- "szerenyebb", mint altalaban a palota többi resze de attol, hogy jopar reformot a szultanok fogadotermeben almodott meg es ejszakankent ( szörnyen rossz alvo volt) a Boszporuszra kihajozott es itt halt meg Ankara meg fövaros maradt.

Az Atatürk körüli elmenyeimet folyamatosan kell feldolgoznom igy a mauzoleum beszamolo meg varatt magara:-)

Ankaraban jobb a tea, kellemesebb az ejszakai elet, es betartjak a közlekedesi "szabalyokat". ( Legalabbis megprobaljak es ez igen tiszteletremelto! İsztabulban nincsenek szabalyok, a gyalogos  egy alacsonyabb rendü leny es a zöldön atkelni-rohanni!!!!! legalabb annyira veszelyes,mint a piroson- hiszen senki sem nezi- rajtam kivül:-) es mikor azt hallod hogy milyen udvarias es lenne mit tanulni a török ferfilelektöl en nem ertem miert kell akkor mindig a halalba rohanom mikor atkelek- mert Mr. szivtipro nem all meg csak kiinteget es kedvesen mosolyog.........

Ankaraban nincs "varazslatos" taj es nem csodalom hogy Pierre Loti is inkabb İsztabulban kapott ihletet de amit a varbol latunk a hajnali erkezes utan az egyik meghatarozo elmenyünk ( itt most nem en ajuldozok a többiek is ezzel kezdtek az utinaplot:-).

Lepusztult hazak ezrei a hegyoldalakba epitve amikröl azt gondolod hogy - oh igen az idö.........es "renovalni" kenne es keresed az Uri utcat de a legjobb indulattal se talalod es nincs siklo es a turistak nem hemzsegnek es az utikönyvbe emlitett kavezot nehany bastya megmaszasa utan talalod meg es gyönyörü a kilatas ( valoban- mert ez egy mas taj.........)

A gecekondu egy különös epiteszeti jelenseg itt. Ankarat elözönlöttek a falvakbol, Törökorszag melyeböl ( ez szeretjük hasznalni az erasmusos tarsainkkal- egyebkent fogalmunk nincs mit jelent........) es megepitette minden csalad a maga gecekondujat-egyejszaka-alatt- felepült". Atatürk elött az iszlam jog volt "hatalyban" es a felepült haz nem rombolhato le, egy hajlek csakugy nem pusztithato el es nem szamit mennyi idö altt es hogyan epült - ez annyira szep- marmint a gondolat- föleg ha ök "beszelnek" rola........

De sajnos eletveszelyes a többsege es omladoznak es bar mar az iszlam jog a multe ( ????) nem tesznek semmit - mert egyszer mar "felepült".....es tehet a nalunk allandoan kellemetlenkedö epitesügyi hatosag amit akar - mert a haz az ö tudatukban all. Jogi reform igy vagy ugy..........

 

 

 

 

 

 

 

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://szelesrozsa.blog.hu/api/trackback/id/tr41375792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mariann 2008.03.16. 10:30:56

Izmirbe menjtek el mindenképp!!! Szép és naygon jó fejek az emberek :-*
süti beállítások módosítása